Wim Fortuin

De arts van de Grenslandrijders

2011-05-01 Wim FortuinNaam Wim Fortuin, geboren op 23 mei 1942 te Rotterdam in een groot gezin met 4 broers en 4 zussen. Wim woonde als kind in Rotterdam-Noord omdat Hillegersberg door Rotterdam was geannexeerd in opdracht van onze oosterburen.

Wim is lid van de club sinds 2002.

Werk…

Nadat Wim de HBS-B (technische vakken) al dagelijks fietsend naar Rotterdam-Zuid (toch zo’n 12 km) en daarna de 8-jarige medische studie in Leiden (motivatie: dienstverlenend en interessant) succesvol afrondde, was hij algemeen arts. Tijdens zijn studie had Wim veel bijbaantjes (o.a. ook in fabrieken) voor diverse extra’s en was daardoor een van de weinige studenten die beschikte over een “automobile”, een prachtige klassieke Citroën DS oftewel een strijkijzer.

In 1967 ging Wim als algemeen arts werken in het Zuidwal Ziekenhuis in Den Haag op bijna alle afdelingen en vooral het werk op de spoedeisende hulp vond hij zeer leerzaam. Daarna werd hij assistent bij een ervaren huisarts in Rijnsburg en toen vond hij dat hij klaar was voor een eigen praktijk. Eind 1968 werd via een bemiddelingsbureau in Bilthoven (waar hij zijn oude Volvo Amazone tussen de blinkende Jaguars en BMW’s moest parkeren) de grote en apotheekhoudende praktijk van Dr. Van Leeuwen in ’s-Heerenberg gekocht. Wim verhuisde met zijn vrouw Maria en hun 3 maanden oude zoontje naar het oosten van het land en ze wonen hier na 43 jaar nog steeds naar volle tevredenheid.

Zijn vrouw ontmoette hij in 1963 op een dansschool. Als een volleerde John Travolta (hij had ook een bijbaantje als assistent op die dansschool) vroeg hij Maria mee “uit dansen”. In 1965 trouwden zij en samen hebben ze 3 kinderen (twee zoons en één dochter: Arnoud, Erwin en Madelon) en ook kleinkinderen.

Activiteiten/Hobby’s…

Wim is altijd sportief geweest: tennissen, judo en functioneel fietsen (vervoer!) als student, wekelijks hardlopen voor zijn conditie en tuinieren als huisarts en tijdens vakanties was én skiën én (berg-)wandelen een favoriete bezigheid. Daarnaast heeft Wim 25 jaar motor gereden. In 1978 was dat op een Honda CBX 1000 (6 cilinders in lijn!) en vanaf 1987 een Yamaha FJ 1200. Deze motor verruilde hij in 2000 voor een BMW 1050 Boxer, een ruil waar hij nu nog steeds spijt van heeft. Het motorrijden stopte in 2002 door zijn verminderde gezichtsvermogen, wat mede gemakkelijker was door die “rot”-motor. Wim denkt met veel plezier terug aan de prachtige tochten die hij o.a. met Dirk van Zanten en Willy Kremer door heel Europa heeft gemaakt.

Wim heeft tijdens zijn werkzame leven vele bestuursfuncties in het kader van zijn vak gehad, waar hij eigenlijk alleen de functie binnen de afdelingsraad interessant vond (een rechtsprekend orgaan inzake klachtenafhandeling van de KNMG).

Als commissaris van de Woningbouwstichting had hij contact met Frans Spanjers, die hem in 2001 enthousiast maakte voor het fietsen op een racefiets. De eerste, historische tocht ging dan ook op een oude fiets van Frans samen met Frans. Helaas werd de “planning” van de fietstocht niet gehaald en moesten Wim en Frans in het donker worden opgehaald door de zoon van Frans.

Toen Wim met pensioen ging, werd de wielrenner in hem geboren. De tocht van Bergh in het Zadel 2003 (Grenoble) stond op stapel en Wim werd lid van de Grenslandrijders.

Fietst omdat…

Wim heeft nooit met plezier hardgelopen, dit was puur en alleen voor de conditie, maar helaas was er te weinig tijd om leukere dingen te doen zoals fietsen. Fietsen deed hij vroeger altijd al met veel plezier, alleen fietsen kost tijd, veel tijd…..

Beste pauze plek…

De lekkerste koffie hebben ze bij Carpe Diem in Vethuizen, maar hier komen we met de club nooit (reden: te dicht bij huis); verder heeft Wim geen voorkeur.

Favoriete fietsgebied…

Zuid-Frankrijk en met de club door Duitsland of de oostelijke Achterhoek, in ieder geval in een verkeersarm gebied.

Materiaal…

Wim fietst op een Specialized Carbon (Roubaix), Ultegra afgemonteerd en met Crossbreaks. Het onderhoud gebeurt bij de Pedaleur in Doetinchem (www.pedaleur.nl). Wim heeft niets met materiaal en vindt schoonmaken ook niet leuk.

Wim draagt altijd een helm en is vaker gevallen, gelukkig altijd zonder blijvende schade (record: 3 keer in één week). Zoon Erwin merkte hier een keer over op dat hij nu toch wel de leeftijd heeft om zich als een “bejaarde” te gaan gedragen!

Bijzonderheden…

Wim merkt op dat hij altijd met liefde arts is geweest in een regio met voornamelijk geweldige mensen en is momenteel hard aan het trainen voor de komende Oranjetocht van Bergh in het Zadel.