De randonneurs van de Grenslandrijders

De randonneurs van de Grenslandrijders

Wij kennen binnen de Grenslandrijders twee echte lange afstandrijders (=randonneurs), Gerard Franzel en Tonny Hendriksen. Als we hebben over veel kilometers dan moeten we denken aan etappe’s van 200 km tot 600 km in één keer……

Gerard en Tonny zijn lid van de E.R.N. (Euraudax Randonneé Nederland, www.ern-ossendrecht.nl ), een vereniging voor lange afstandfietsers. Deze vereniging heeft ongeveer 100 leden die met enige regelmaat afstanden 200 – 300 – 400 of 600 kilometer fietsen. De snelheid hierbij bedraagt meestal zo’n 25 kilometer per uur gemiddeld.

Gerard startte in 1998 met z’n eerste lange tocht 350 kilometer van Maastricht naar Den Helder, terwijl Tonny in 1990 300 kilometer fietste met Berg in het Zadel met de tocht van Klotten naar ’s-Heerenberg. Voor beiden smaakte deze lange tochten naar meer en het vervolg op deze tochten kon niet uitblijven….

Gerard kende in 1999 een superuitdaging tijdens Parijs – Brest – Parijs (een tocht van 1230 kilometer die binnen 80 uur moet worden afgelegd). Gerard sliep slechts twee keer 5 à 6 uur gedurende deze tocht. Deze tocht is verder zeer goed georganiseerd om de 50-60 kilometer zijn er slaapgelegenheden en uiteraard mogelijkheden om de inwendige mens aan te sterken….

Tonny startte samen met Gerard in 2002 Bordeaux – Parijs (een tocht van 640 kilometer) waarbij de temperatuur boven de 32 graden uitsteeg en er direct met 40 kilometer per uur werd gestart. Helaas konden ze de tocht niet afmaken door deze warmte en hevige rugpijn bij Gerard. Na 150 kilometer werd deze onderneming gestaakt…..

In 2006 konden ze samen “revanche” nemen, dit keer werd Bordeaux – Parijs afgelegd in 24 uur en 37 minuten, waarbij ze als eerste Nederlanders finishten en in het totale klassement  als nummer 20 en 21! De condities tijdens deze tocht waren zeer goed, mooi weer, goede verzorging en alleen de laatste 75 kilometer een klein beetje regen…

Gerard zoekt in de lange afstandtochten vooral de uitdaging (Gerard heeft plannen om dit jaar een grote tocht te maken door o.a. Pakistan), terwijl Tonny gewoonweg “verslaafd” is. Beiden fietsen nog steeds graag meerdaagse tochten, maar het fietsen tijdens de nachten  “zien” ze niet meer “zitten”. Het liefst fietsen door Frankrijk op mooi “verkeersarm” asfalt en dan dagelijks zo’n 200 kilometer afleggen….

Door de woon-werk situatie (beiden fietsen normaliter zoveel mogelijk naar het werk) fietst Gerard 12.000 tot 15.000 kilometer per jaar terwijl Tonny hier nog een schepje bovenop doet met 22.000 kilometer per jaar!

Beide renners zijn hun thuisfront (Agnes en Annette) erg dankbaar voor de ondersteuning en de stimulans tijdens al hun fietstochten…..

Een overzicht van een aantal tochten die Gerard en Tonny hebben gepresteerd is onderaan bij dit artikel bijgevoegd

Gerard Franzel

R_Gerard_KleinGeboren op 2 september 1949 te Heerhugowaard.

Gerard is lid van onze club sinds 1995

Jeugd en werk…

Gerard komt uit een gezin met zeven kinderen waarvan hij de oudste is. Zijn vader was onderwijzer, zijn moeder een boerendochter en na zoon Gerard kregen zij eerst vier dochters en vervolgens nog eens twee zonen, in totaal deden zij hier 19(!) jaar over, een gemiddelde van 2,71 jaar per kind.

In verband met het werk van vader verhuisden het gezin in 1955 van het westen naar Twente (Beckum) en vervolgens in 1963 naar Nieuwdijk. Door de keuze van deze kleinere dorpen was Gerard al op jonge leeftijd “gedwongen” hele afstanden van en naar school te fietsen (het voortgezet onderwijs was altijd in de grote steden als Hengelo en Arnhem).

In 1967 fietste Gerard dagelijks naar de MTS te Arnhem, altijd door de “spijkerstraat”, waar Gerard uiteindelijk leerde wat een “stijf frame” betekende! Naast dat Gerard heel veel fietste,  beschikte hij ook over een (nu klassieke) Zündap waardoor Gerard vandaag de dag nog veel hobby heeft in de techniek en sentiment van toen heeft.

In 1969 ontmoette Gerard zijn Agnes, in Hengelo (GLD), in het zalencentrum “Concordia”. Na lange verkering trouwde zij twee keer, in 1976 voor de wet en in 1977 voor de kerk.

In 1975 startte Gerard met de bouw van een huis in Didam, wat in 1977 gereed was.

Gerard heeft vele werkzaamheden gekend, hier een opsomming:

 • 1970-1972       Militaire dienst (luchtmacht, soldaat 1ste klas)
 • 1972-1975       Monteur sprinklerinstallaties
 • 1975-1979       Medewerker bedrijfsbureau (Nederlandse Hardmetaal Fabriek Zevenaar)
 • 1979-1986       Verkoopbinnendienst/onderdelenbeheer PEJA-Arnhem
 • 1986-1991       Verkoopbinnendienst Instromet Silvolde
 • 1991-1995       Export medewerker / verkoop Brandkasten Martens Doetinchem
 • 1995-heden     Verkoopbinnendienst Kamstrup (producten energiedistributie)

In 1991 verhuisde Agnes en Gerard naar ’s-Heerenberg, op een mooie locatie aan de bosrand. Samen hebben zij twee kinderen, een zoon (1988) en een dochter(1981), die helaas vorig is overleden.

Activiteiten/Hobby’s….

Gerard heeft naast het fietsen vele liefhebberijen, gelukkig heeft hij altijd de onvoorwaardelijke steun van Agnes. Zo is Gerard werkzaam voor het Filmhuis, houdt hij van motorrijden (BMW R75-7 en K100-RT) en bijbehorende (doe-het-zelf) sleutelen. Sportief is Gerard actief (geweest) met Tennis en Volleybal. Gerard houdt ook van stijldansen en klassieke muziek. Op fietsgebied heeft Gerard vele fietsvakanties en lange toertochten beleefd.

Fietst omdat….

Ontspanning en ontstressen, voldaan gevoel na tocht. Motto “Het moet makkelijk gaan”….

Beste pauze plek…

Otterloo, leuk plaatsje en mooie fietsroute er naar toe.

Favoriete fietsgebied….

“Alpen” en  “Pyreneeën”, als het maar heuvels en bergen zijn.

Materiaal…

Racefiets: Bianchi frame met SRAM Force en Marchisio wielset.  Gerard heeft in totaal 5 fietsen, waaronder de oude MTB van Boudewijn. Al het onderhoud doet Gerard zelf.

Bijzonderheden….

Het afgelopen jaar is Gerard twee keer gevallen, 1 keer heup gebroken en 1 keer het bekken gebroken. Toch is Gerard steeds na deze “gedwongen” rust sterker terug gekomen!

Als alles goed gaat wil Gerard in september van dit jaar een lange fietstocht in Pakistan ondernemen.

Tonny Hendriksen

R_Tonny_KleinGeboren op 4 december 1958 te ’s-Heerenberg.

Tonny is lid van onze club sinds 1993.

Jeugd en werk…

Tonny komt uit een gezin met drie zonen waarvan Tonny de oudste is. Tonny doorloopt met succes de MAVO te ’s-Heerenberg, daarna de HAVO in Doetinchem waarna hij in 1979 start met de docentenopleiding (economie I + II) in Tilburg. Dit blijkt niet de juiste keuze te zijn en na 1 jaar startte Tonny op de HEAO in Arnhem, de economische en juridische opleiding, welke hij 4 jaar later met succes afrondde.

In 1988 is Tonny getrouwd met Annette (komt uit Renkum), maar hier heeft hij volgens zeggen veel moeite voor gedaan in de vorm van een “lange” fietstocht naar Terborg onder barre omstandigheden, waarna hij buiten adem haar mee uit vroeg (Annette werkte toen in de boekenwinkel in Terborg), de rest is geschiedenis. Vanaf 1987 wonen zij samen in Stokkum en doen dat vandaag de dag nog steeds…

Tonny is na z’n studie ambtenaar geworden en is dat altijd gebleven. Hier volgt een overzicht van de ambtelijke functies die Tonny door de jaren heen heeft vervuld.

 • 1985    Medewerker Sociale zaken gemeente Bergh
 • 1988    Medewerker Sociale en Juridische zaken gemeente Renkum
 • 2002    Afdelingshoofd PZ/Communicatie/Juridische zaken gemeente Borculo
 • 2005    Juridisch adviseur gemeente Eibergen
 • 2010    Juridisch adviseur gemeente Borculo

Tonny heeft altijd naar het werk gefietst, naar Renkum altijd samen met z’n broer René tegenwoordig weer dagelijks naar Borculo.

Dat Tonny volhardend is blijkt wel uit het feit dat hij in 2000 zijn rechtenstudie aan de Open Universiteit, welke hij steeds in de avonduren volgde met succes afrondde. Vanaf dat moment mag Tonny zich Mr. A.G.M. Hendriksen noemen!

Activiteiten/Hobby’s….

Tonny is ex-voetballer (als linksachter en uiteraard ook linksbenig/ door de ergernis bij het voetballen [slechts 5 man van de 11 aanwezig / katers / thuisfluiters] heeft Tonny gekozen na z’n voetbalhoogtepunt [ongeslagen kampioen met het derde] voor een individuele sport dus maar fietsen), naast het vele fietsen (toertochten samen met René) organiseert Tonny jaarlijks de avondvierdaagse van Stokkum is hij verbonden aan de Heemkunde club van ’s-Heerenberg en gaat hij samen met Annette veel op vakantie. Ook doen zij vele stedentrips (zoals Venetië, Parijs, Londen e.d.) en is Tonny ook nog penningmeester van de Joeksers (Carnavalsvereniging/kermis). Tonny en Annette fietsen ook samen waarbij Annette iets hulp krijgt met trapondersteuning.

Fietst omdat….

Is verslaafd…

Beste pauze plek…

Geen voorkeur.

Favoriete fietsgebied….

Frankrijk, meestal goed asfalt en verkeersarm.

Materiaal…

Racefiets: Gazelle titanium frame met Dura Ace en Mavic wielset.  Ook Tonny heeft in totaal 5 fietsen, waaronder een zeer speciale Storck carbonfiets van 2006. In totaal is Tonny drie goed gevallen, 1 keer met het voorwiel tussen de betonplaten geraakt, 1 keer achterop een trekhaak van een auto en 1 keer tijdens een toertocht toen een kind op de fiets onverwachts overstak. Alle keren heeft Tonny geen blijvende schade overgehouden (wel  twee keer het frame Total loss!).

Bijzonderheden….

Tonny heeft alle tochten van Bergh in het Zadel meegefietst!

 

overzicht-fietstochten-gerard

overzicht-fietstochten-tonny